Historia Pizzy

Już starożytni Grecy jedli placek z pieczonego chleba. Pokryty był on licznymi dodatkami, zwany plankuntos. Prawdopodobnie we wcześniejszych wiekach jadali go również Babilończycy.

Dziś pizza jest znana na całym świecie. Podróżujący są często zadziwieni tym, jak różne kultury potrafią dostosować ją do swoich gustów.

Nawiązując do długiej drogi, jaką przebyła pizza, pewne jest, że prawo do nazywania się twórcami pizzy mają kultury śródziemnomorskie, gdyż zapiski historyczne dowodzą, że starożytni Egipcjanie, Grecy i mieszkańcy Rzymu jedli potrawy łudząco przypominające obecną pizzę, np. Egipcjanie, świętując urodziny Faraona piekli chlebowe placki z ziołami.

Jeżeli chodzi o pochodzenie słowa pizza to prawdopodobnie wywodzi się od łacińskiego picea - słowa, którego Rzymianie używali do określania bochenka chleba w piecu. Obecną formę pizza przyjęto w epoce renesansu w centralnych Włoszech, gdyż biedni chłopi używając minimum składników (pszenicy, mąki, oliwy z oliwek, słoniny, sera, naturalnych przypraw) wypiekali chlebowe placki dekorowane serem. Ser mozzarella był jedynym dobrodziejstwem najazdu Azjatów. Europejczycy wprowadzili pomidory, które początkowo zostały uznawane za trujące. Dzisiaj pomidory są jednym z podstawowych składników na pizzę.

W XVII i XVIII wieku stolicą najlepszej pizzy we Włoszech stał się Neapol. 100 lat później pizza stała się popularnym daniem typu "fast food". Początkowo uliczni sprzedawcy (zwłaszcza młodzi chłopcy) chodzili po ulicach z piecowymi blachami na głowach zachęcając klientów. Ta uliczna sprzedaż spopularyzowała pizzę i doprowadziła do otwarcia pierwszej na świecie pizzerii. W 1830 roku w Neapolu, powstała prawdziwa pizzeria "Antica Pizzeria Porta`Alba" i do dziś istnieje.

Neapolitańska pizza w 1995 roku dotarła do Lęborka i jest produkowana do dzisiaj. Przyjdź i zobacz jak kucharz na marmurowym blacie wyrabia ciasto i łączy je z innymi składnikami a żar z pieca podwyższa temperaturę w pomieszczeniu i tworzy niepowtarzalny klimat natomiast aromat ziół, przypieczonego sera wprowadza w smakowitą rozkosz dla podniebienia. Zapraszamy do Pizzerii Gowid.